" a tiszta energia "
logo
Tiszta égboltot!
Kezdőlap > Energiatermelésről

Áramtermelés napenergiából

A környezetkímélő, megújuló energiaforrások közül a napenergia a legismertebb és legkézenfekvőbb. Az egyértelműen környeretbarát energianyerési mód pedig a napelem.

Tiszta égboltot! A Napban végbemenő termonukleáris reakció hatására energia szabadul fel, amely a Nap felületéről sugárzás formájában távozik a világűrbe.Földünkre ebből a hatalmas energiából 2,1024 J jut évente, amely több mint tízszerese a Föld teljes energiaigényének A Föld felszinére érkező sugárzást azonban számos egyébb tényező, mint például a földrajzi helyzet, atmoszférikus viszonyok, napszak stb. befolyásolja. A Nap sugárzásának energiahordozói a fotonok.

napfénytartam

Hazánk területén a napfénytartam éves összege átlagosan 1750 és 2050 óra között alakul. A napsütéses órák éves összege 2006-ban 1690 és 2180 óra között váltakozott az ország területén, az átlagosan 2041 óra 4%-kal haladja meg az 1961-90-es átlagértéket. Általában a Dél-Alföldön és Baranyában éri el a maximumát a napfénytartam, míg minimuma az Alpokalján és az ország északkeleti részén van. A napsütéses órák számának 2006. évi eloszlását mutatja a 4. ábra. A legnaposabb területek az ország középső és délkeleti vidékein voltak, míg a legalacsonyabb értékeket az északkeleti határ mentén mérték. OMSZ

vissza

hálózatra visszatápláló áramellátó renszerek

A napelemek alkalmazásai közül az úgynevezett hálozatra visszatápláló rendszerekkel foglalkozunk . Nem tartalmaznal energiatároló szolár akkumulátorokat, így a veszteség is csökkenthető, s a napsugárzásból nyert elektromos energia fel nem használt részét egy erre a célra szolgáló hálózatra szinkronizáló inverteren keresztül közvetlenül a kiépített közüzemi elektromos hálózatba juttatják. Így ugyanolyan energiaszolgáltatóvá válunk, mint egy kis erőmű. Az általunk megtermelt energiafelesleg a hálózatba kerül, így más fogyasztók elhasználják és ezért az energiaszolgáltató nekünk fizet. Ha nem termelünk áramot, akkor mi fizetünk az energiáért.

vissza

Bővebb információ


Címünk

Alba-Kontakt Plusz Kft.
8000,Székesfehérvár
Budai út 9-11.


Phone: +36 30 98 98 666
Fax: +36 22 320 348
E-Mail: sandor.bankuti@albakontakt.hu